December 11, 2020

Articol Start Up

Plastic is (not) fantastic. Reinventarea românilor de la Promateris din producători de plastic în deschizători de drumuri în industria ambalajelor compostabile

Suntem bucuroși să fim prezentați în revista Start Up. Puteți citi mai jos un scurt extras al interviului cu Tudor Georgescu, Directorul General Promateris. Întregul articol poate fi citit aici.

Prodplast nu e un startup. E o companie fondată în 1957 în România, care s-a concentrat pe producția de produse din plastic. În ultimii ani, pe fondul tranziției către materiale care nu solicită mediul înconjurător atât de mult, firma a luat decizia de a se duce și spre ambalaje compostabile, biodegradabile sau chiar unele produse din plante, sub brandul Biodeck. start-up.ro a discutat cu Tudor Georgescu, directorul companiei listate la Bursa de Valori București, despre tranziția aceasta și rebrandingul înspre Promateris.

Tranziția spre un viitor sustenabil

Producție pungi compostabile

Tudor Georgescu spune că tranziția a început în anul 2018, când Promateris, pe atunci Prodplast, a achiziționat primele utilaje pentru producția de ambalaje compostabile.„În momentul acela acest tip de ambalaje nu erau cunoscute publicului român,deoarece ele nu erau disponibile pe piață. Mai apoi, datorită reglementărilor UE, precum și cercetării și inovației din domeniu, aceste soluții au putut fiscalabile, iar acum sunt mult mai accesibile și mai răspândite”, spune Georgescu. El menționează că au vrut să dezvolte produse cu valoare adăugată, cu impact de mediu redus. Așa au ajuns să producă ambalaje din materiale regenerabile, bio-based, și compostabile. Tranziția a fost una naturală, iarastăzi au ajuns la 75% din producție reprezentată de acest tip de produse.

Esențial pentru decizia de a se reorienta a fost trendul observat la nivelul Uniunii Europene, dar care nu ajunsese în România.

„În momentul de față avem cea mai mare capacitate de producție din Europa Centrală și de Est si exportăm produsele bio-based compostabile în țări precum: Grecia, Spania, Norvegia, Austria, Ungaria, Serbia, etc. Produsele noastre se găsesc fie în lanțurile mari de retail modern, fie prin rețelele de distribuție europene”, spune Tudor Georgescu.

În momentul de față Promateris are 75% din producție bazată pe elemente biodegradabile. Tranziția a implicat o echipă dedicată de cercetare și testare, dar și training-uri.

„E un proces de lungă durată, încă în derulare. Ne-am bucurat de prezența celor mai buni specialiști europeni din Italia, Danemarca, Germania, etc, la fabrica noastră din Buftea, care au lucrat împreună cu echipele noastre în vederea transferului de cunoștințe pentru învățarea noului proces de producție”, spune Tudor Georgescu.


More News